VA Parking Structure Complete!

Contributor: Swinerton Blogger   |   June 01, 2016   |   Image Gallery »
VA Parking Structure Complete!

It began in 2013 when Swinerton Builders Government and Absher Construction formed a joint-venture to pursue the VA Puget Sound Healthcare System Parking Structure and Main Entry Drive project. The team had one primary goal—put the veterans first. Putting veterans first became the singular goal that guided the team’s daily actions, which ultimately led to the successful completion of the parking structure.

Located in the middle of an operational hospital, middle school, and an adjacent active construction site, the project team broke ground on the parking structure in March 2014—and after pouring 24,000 yards of concrete—topped-out in June 2015. Substantial completion was reached in March 2016.

VA patients, visitors, and employees now have a solution to the crowded and growing Seattle medical campus. Designed by Stantec and Design Partnership, the 409,000-square-foot, 1,300-stall parking structure consists of five levels of above-ground and two levels below-grade with a footprint size of 391-by-135 feet above-grade, and 215-by-138 feet below-grade. Also included in the scope of work were major underground utility relocations, extensive civil grading, and retaining walls as well as the construction of emergency power duct banks. The parking structure also features a photovoltaic system with 50 kW frames and a curved perforated metal sound wall. By the end of the project, a total of 184,405 man-hours were performed with Zero Lost Time Injuries.

The team was committed to surpassing the established small business goals on this project. Over 51% of the total contract value was awarded to small business concerns—an astounding accomplishment!

Congratulations to the entire project team and all involved!