Swinerton Builds Tomorrow

image

Delivering A Modern Dining Experience for UCSD

Contributor: Swinerton Blogger   |   December 05, 2014
Delivering A Modern Dining Experience for UCSD

The University of California San Diego (UCSD) Revelle Café (64° Café) was an aggressively-scheduled 33,500-square-foot renovation project in which Swinerton Builders partnered with UCSD Facilities Design and Construction and Studio E Architects to completely modernize an existing structure to meet the growing needs of UCSD students. The fast-tracked project began in April 2014 and as the University’s Inspector of Record stated, “must be ready to flip burgers for the hungry students on October 2.”

The interior of the café consists of an impressive array of features such as a large dual fireplace seating area and a demonstration kitchen, which films the chef as they cook while displaying it in real time on 55-inch LED displays for the students to view. The café also includes a few study and media rooms complete with high definition TVs and lounge seating areas. By removing almost all of the interior walls, the new open atmosphere of the café will now provide a variety of foods ranging from barbeque and burger platforms to a salad and deli station.

The café has two sizeable walk-in refrigerator/freezers, three large dry storage rooms, and over 425 food service items shipping from more than 30 manufacturers in North America. Adjacent to the café is a new marketplace, originally scheduled to be completed in January 2015, however, Swinerton completed the marketplace ahead of schedule and handed over to UCSD on October 2.

The UCSD Revelle Café project extends into the north and south courtyards and adjacent walkways. The exterior courtyards boast a plethora of features including an 80-foot metal lath awning and an IPE wood bridge. The courtyards also display five different flatwork finishes and a unique porous concrete that allows water to percolate and drain to the adjacent landscaping. The exterior courtyards also have seating areas cleverly implemented into concrete seat walls throughout. The Eastern wall of the café contains a 56-foot wide graphic of a surfer to stay consistent with the Southern California atmosphere of La Jolla.