Swinerton Builds Tomorrow

image

JPL’s New West Arroyo Parking Structure Celebrates Topping Out

Contributor: Swinerton Blogger   |   September 24, 2014
JPL’s New West Arroyo Parking Structure Celebrates Topping Out

In April 2013, the design-build team of Swinerton Builders and IDG Parkitects broke ground on the new West Arroyo Parking Structure at NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, California.  A combined effort of Swinerton’s Orange County and Los Angeles divisions, the $17.5 million project consists of a new five-story, 1,425-stall, cast-in-place and post-tension concrete parking structure.

The team celebrated their topping out with a barbecue, which was attended by Swinerton and IDG employees, subcontractors, and consultants. Swinerton’s Orange County-based concrete group is self-performing the entire $6 million concrete scope on the 460,000-square-foot parking structure, which includes a total of 19 deck pours and five slab-on-grade pours.

At the start of work, JPL utility service lines ran the length of the 900-foot long parking structure’s planned footprint, which conflicted with the new foundations. The project team rerouted all of these lines, including sewer, water, storm, communications, natural gas, and compressed air. In order to reroute overhead electrical transmission lines under and around the parking structure, Swinerton and IDG participated in complex design and construction coordination meetings with Southern California Edison.

The project team will also demolish several existing buildings, while significant ancillary roadway and surrounding hardscape improvements will be made. The upper parking level will have the structural capability for a future support grid for photovoltaic panels. The project is set to finish in August, providing JPL with much-needed additional parking space for their ever-increasing number of employees.