Swinerton Quarterly

Swinerton Quarterly

badge


Work for Stanford Booming in Redwood City

By Dexter Morris

Swinerton’s Northern California Healthcare team has been extremely busy working on a massive project for valued client Stanford. Stanford Redwood City is an example of successful client relationships and effective teams bringing in more rewarding and challenging work to Swinerton. The project involves 21,500 square feet of administrative tenant improvement work; 81,000 square feet of medical space interior work; a new MRI room; a steel entrance canopy; and the addition of a 53,400-square-foot, 565-stall parking garage. At $105 million, this project is one of the team’s largest design-build endeavors to date.

This project involved extensive preconstruction with cardboard mock-ups of each floor for the users in order to present a unified and clear vision to the client. Each portion of the project was coordinated in BIM with Swinerton’s design partners. The entire project’s construction occurs around the heartbeat and lifeblood of Stanford’s data center, the MDF room, which has and will remain 100% operational during construction. This project is OSPHD-3 under the jurisdiction of Redwood City, and the team has built a great relationship with City inspectors.

Swinerton’s self-perform teams have two exciting undertakings at Pavilion D with the installation of sunshades on the exterior of the building, and the core and shell work on 81,000 square feet of clinical space. The first floor of the facility contains the imaging suite with a CT scan room, an EOS full body scan room, three X-ray rooms, four ultrasound rooms, and multiple exam rooms. The 2nd floor has 36 exam rooms for three different clinics with additional treatment rooms and testing rooms. The third floor contains nine procedure rooms with Stryker medical booms and scope processing with height adjustable Medivators. This portion of the project also contains multiple structural upgrades to accommodate the new elevator and loads on the floor; Concrete Services is performing the concrete work. The roof was also upgraded to accommodate four new air handlers and utility upgrades needed for a medical office building of this size to function.

Pavilion C is a modern approach to administrative hospital space, and a fresh new take on the client’s brand. The beautiful open office space has incorporated natural lighting, unobstructed views of the South Bay salt flats, and high ceilings. Pavilion C was given a Final Certificate of Occupancy 22 days ahead of schedule thanks to the diligent and can-do attitude of the team. In addition, the team is constructing a parking structure contains two levels of below-grade and three levels of above-grade parking. The shoring retention system has 260 sheet piles that were driven while the entire campus was fully operational with minimal disruption to the facility.